Silk & Bamboo + tai chi (China)
zo 7 september 2014 Foyerdeck 1
09.00 uur tai chi workshop, € 10.00 >
10.00 uur concert, gratis toegang

Lan Weiwei pipa
Hua Yifei sheng
Xueer Ding zheng
Xing Lu erhu

Shi Dan-Qiu tai chi

Begin dag 2 van het Atlas Festival met positieve energie van lichaam en geest. De zintuigen worden geprikkeld met Chinese klanken, bewegingen, geuren en smaken.

‘Zijde en bamboe’ is de letterlijke vertaling van de term sizhu, die verwijst naar snaar en blaasinstrumenten. Zijde was het traditionele materiaal waar snaren in China van gemaakt werden, bamboe het materiaal voor Chinese fluiten als de dizi en xiao. In ruimere zin ging sizhu verwijzen naar ensembles en instrumentale muziek.

 

Ochtendraga (India)
zo 7 september 2014 11.00 uur
Grote Zaal, € 22.00 (€ 17.50) >

Dhruba Ghosh sarangi en zang
Niti Ranjan Biswas tabla

De Indiase raga is een fascinerend fenomeen. In deze muziek heeft elke noot en elk ritmisch motief een betekenis. De opbouw van een raga en de zuivere schoonheid van in elkaar hakende patronen werken hypnotiserend. Raga-grootmeester Dhruba Ghosh en Niti Ranjan Biswas bieden met hun sarangi en tabla een betoverende zondagochtendervaring.

 

Indiase Brunch
zo 7 september 2014 12.00 uur
Entreehal, hapjes per stuk te koop

 

De Klankstoomboot
zo 7 september 2014 13.00 & 14.30 uur
Kleine Zaal, € 12.50 (€ 10.00) >
Verzamelen in de Entreehal

Muziektheatrale reis voor kinderen (6+)

Felix Schellekens, Sarah Jeffery vertellers
Ingrid Askvik regie
Atlas-musici
Felipe Noriega, Sarah Jeffery concept

Een atlas is een boek vol landkaarten van de hele wereld. De eerste kaarten zijn gemaakt door avontuurlijke ontdekkingsreizigers. Waarom gingen zij op reis en hoe maakten zij een landkaart? Aan boord van een muzikale stoomboot, waar klanken de machines aandrijven, gaan twee ontdekkingsreizigers op zoek naar de geluiden die de kapotte motor van hun schip weer aan de praat krijgen.

Voor ze het anker kunnen lichten ontmoeten ze personages uit verschillende landen en werelddelen. Sommigen worden vrienden voor het leven, anderen blijken geen lieverdjes. Deze fantasievolle muziektheatrale reis voor kinderen vanaf 6 jaar is een kennismaking met de bijzondere muziek van andere culturen en met bevlogen musici uit het Atlas Ensemble.

Lees hier meer over Felipe & De Klankstoomboot.

 

Zen & distorted silence + sushi workshop (Japan)
zo 7 september 2014 14.30 uur
Foyerdeck 1, concert vrije toegang, workshop € 15.00 >

Naomi Sato shō
Harrie Starreveld shakuhachi
Makiko Goto koto
So Oishi componist & electronica-performer

Concert door Naomi Sato – shō (traditioneel Japans rietinstrument), Harrie Starreveld – shakuhachi (Japanse fluit) en Makiko Goto – koto (citer). Deze instrumenten klinken hier samen met samples van componist en elektronica-performer So Oishi. Je kunt bovendien deelnemen aan een speciale workshop sushi maken.

 

Wereldklankspeeltuin
zo 7 september 2014 15.15 uur
Klankspeeltuin, € 8.50 > (reserveren gewenst)

Workshop voor kinderen (7+)
Tijdens het Atlas Festival staat de Klankspeeltuin in het teken van wereldmuziek! Tijdens de workshops van 90 minuten maak je op de interactieve klankinstallaties spelenderwijs je eigen muziekstukken met allerlei onverwachte nieuwe klanken uit het Verre Oosten, Centraal-Azië, het Midden-Oosten en Europa. Noten lezen of ervaring met een muziekinstrument is niet belangrijk: in de Klankspeeltuin kun je direct aan de slag!

 

Mezze muziek (Syrië & Libanon)
zo 7 september 2014 17.30 uur
Entreehal, vrije toegang, hapjes per stuk te koop

Bassem Alkhouri qanun

Concert met Arabische muziek door o.a. Bassem Alkhouri op qanun (citer uit het Midden-Oosten) + Libanese mezze (voorgerechten).

 

Atlas speed dates
zo 7 september 2014 19.15 uur
Entreehal en Foyerdeck 1, vrije toegang

Laat je in een persoonlijke kennismaking met de Atlas-musici en componisten informeren over instrumenten, culturen, composities.

 

Kleurcontrasten
zo 7 september 2014 20.15 uur
Grote Zaal, € 28.50 (€ 23.00) >

Atlas Ensemble
Artjom Kim dirigent

Brian Mark Seascape
Uğurcan Öztekin Epitaph
Jonathan Stark Canvas
Shih-Wei Lo Soundscripts I-III
Brechtje van Dijk StalagmiteStalactite
Frédéric Perreten Etude de l’intime innommable
James Clarke 2014-Q *
Amir Eslami Dialogue Among Cultures

De wereld wemelt van de bijzondere instrumenten, in ontelbare varianten. Ze klinken niet alleen prachtig, maar zien er fraai uit en prikkelen onze verbeelding: in elk instrument ligt een complete cultuur besloten. Door de timbres van instrumenten uit Azië en Europa te combineren, beschikt het Atlas Ensemble over een ongehoord en rijk geschakeerd kleurenarsenaal.

Naast de opdrachtcompositie van James Clarke (1957, Engeland) klinken de winnende stukken van de eerste Atlas Ensemble Compositie Competitie. De jongste oogst aan composities voor het unieke klankpalet van het Atlas Ensemble is hoorbaar. Sommigen zeggen dat dit de muziek van de toekomst is; zeker is dat wie nieuwsgierig is hier aan zijn trekken komt.

* Compositieopdracht van het Atlas Ensemble, gesubsidieerd door de Ernst von Siemens Music Foundation

 

Afterparty
zo 7 september 2014 22.30 uur
Entreehal, vrije toegang