Feestelijke opening
za 6 september 2014 14.30 uur
hele gebouw, vrije toegang

Mäshräp (Oeigoeristan)
Mariachi Tierra Caliente (Mexico)
Jalli Lamin Kuyateh & Het Jalliya Ensemble (Gambia)
Nizar Rohana (Palestina)
Amsterdams Andalusisch Orkest (Andalusië)
Necati Karakus (Turkije)
Namgyal Lhamo (Tibet)

De Atlas musici en het publiek worden welkom geheten door een internationale afvaardiging van in Nederland woonachtige muzikanten op traditionele instrumenten.

 

Dubbelconcert
za 6 september 2014 16.00 uur
Grote Zaal, € 22.00 (€ 17.50) >

De weemoedige duduk (Armenië)
Gevorg Dabaghian o.a. duduk

De passie van de Mugam (Azerbeidzjan)
Elshan Mansurov kamancha
Elchin Nagijev tar

Twee intrigerende muzikale tradities uit de Kaukasus in één dubbelconcert tegenover elkaar geplaatst. De Armeniërs zijn schatbewaarders van een eeuwenoude muzikale cultuur. De weemoedige duduk (hobo) is daarbij de vertolker van de Armeense ziel. De wereldvermaarde Gevorg Dabaghian weet met zijn instrument het hart van de luisteraar diep te raken.

De Mugam, de traditionele Azerbeidzjaanse kunstmuziek, behoort tot dezelfde muziekcultuur als de Arabische en Turkse maqam en de Perzische dastgah. Elshan Mansurov en Elchin Nagijev zijn twee ongeëvenaarde virtuozen op hun instrumenten – de kamancheh (knievedel) en de tar (langhalsluit) – die met hun passie en spel de luisteraar aan zijn stoel nagelen.

 

Wereldklankspeeltuin
za 6 september 2014 16.00 uur
Klankspeeltuin, € 8.50 > (reserveren gewenst)

Workshop voor kinderen (7+)
Tijdens het Atlas Festival staat de Klankspeeltuin in het teken van wereldmuziek! Tijdens de workshops van 90 minuten maak je op de interactieve klankinstallaties spelenderwijs je eigen muziekstukken met allerlei onverwachte nieuwe klanken uit het Verre Oosten, Centraal-Azië, het Midden-Oosten en Europa. Noten lezen of ervaring met een muziekinstrument is niet belangrijk: in de Klankspeeltuin kun je direct aan de slag!

 

Istanbul – Metropool van oost en west
za 6 september 2014 18.00 uur
Entreehal, vrije toegang, hapjes per stuk te koop

Neva Özgen kemençhe

Namiddagconcert met o.a. Neva Özgen op de kemençhe (Turks snaarinstrument) en Turkse hapjes. Medewerking aan het concert door leerlingen en docenten van de Amsterdamse Muziekschool voor Turkse dans en muziek Stichting Amor.

 

De Atlas draait…
za 6 september 2014 19.15 uur
Foyerdeck 1, vrije toegang

Interviews met de componisten.

 

Vergezichten
za 6 september 2014 20.15 uur
Grote Zaal, € 28.50 (€ 23.00) >

Atlas Ensemble
Artjom Kim dirigent

Anthony Cheung More Marginalia
Wells Leng Conversations
Klaas de Vries Chant *
Mathias Coppens Oriëntaties
Jonathan Stark Canvas
Hui Tak-Cheung Rhyme in Rhyme

Voor wie van verrassingen houdt: het Atlas Ensemble brengt avontuur. Naast de opdrachtcompositie van Klaas de Vries (1944, Nederland) is de muziek die op deze avond klinkt de vrucht van de zomerse Atlas Academy. In augustus stroomden componisten en instrumentalisten uit alle windstreken samen in het Conservatorium van Amsterdam. Daaruit ontstond een programma van louter premières, voor unieke combinaties van instrumenten uit verschillende culturen, geschreven door componisten van even divers pluimage.

Wat deze musici bindt is een open geest en het kunnen kijken over de eigen grenzen. In een inspirerend proces van onderzoek, wederzijds leren en experiment ontmoetten zij elkaar en creërden zij nieuwe muziek, op basis van verschillende tradities, toonsystemen, speelstijlen, ideeën en inzichten.

* Compositieopdracht van het Atlas Ensemble, gesubsidieerd door de Ernst von Siemens Music Foundation

 

Poëzie en dastgah (Iran)
za 6 september 2014 23.00 uur
Grote Zaal, vrije toegang, hapjes per stuk te koop

Kiya Tabassian setar
Pasha Karami tombak

Sahand Sahebdivani poëzie & verhalenverteller

Perzisch nachtconcert door o.a. Kiya Tabassian op de setar (Iraans snaarinstrument) met poëzie en Iraanse spijzen en dranken.